• Koen Nijs

Canon RF 85 f/1.2L USM Review | Beste lens ooit?

Bijgewerkt: 3 dec 2019

Canon RF 85 f/1.2L USM Review | Beste lens ooit?

Posted on 29 oktober 2019

Toen Canon de EOS R in het najaar van 2018  was uitbracht, was één van de nadelen van het nieuwe systeem dat er heel weinig lenzen beschikbaar waren. Omdat ik de camera kort na de release kocht, moest ik de beschikbare adapter bevestigen om mijn oude EF-lenzen ermee te gebruiken. Hoewel de adapter over het algemeen goed werkt, is het vervelend om te moeten verwijderen en weer aan te zetten wanneer ik lenzen wissel tussen native RF-lenzen en hun EF-tegenhangers. En indien je vergat je adapter in je tas te stoppen voor een shoot, je zou een hele sessie kunnen doen zonder je volledige arsenaal (dit is puur hypothetisch en ik suggereer niet dat dit me ooit is overkomen, maar het is ). Canon heeft nu bijna een volledige catalogus van lenzen uitgebracht met zowel prime-lenzen als zoomlenzen. In juni 2019 bracht Canon de RF 85 f / 1.2 L uit. Ik gebruik de al ongelooflijke EF 85 1.4  nu al een tijdje. Dus ik vraag me af wat de voordelen van een RF versie zouden zijn:

Specificaties:

Focal length: 85mmMaximum aperture: f/1.2Minimum aperture: f/16Lens mount: Canon RFOptical design: 13 elements in 9 groupsDiaphragm blades: 9 roundedFilter size: 82mmDimensions: 4.06 x 4.62″Weight: 2.6 lbsBeeldkwaliteit

Je raadt waarschijnlijk wat ik hier ga zeggen. Wat zijn de kansen dat Canon een “L” -lens met RF-bevestiging gaat uitbrengen die in principe niet optisch perfect is. De RF 85 f / 1.2L stelt niet teleur. Het is echt bijna perfect. De beelden die deze lens produceert, zijn gewoon prachtig. Van kleurweergave tot scherpte tot bokeh, deze lens zal je niet teleurstellen. Sterker nog, het zal je mond waarschijnlijk vaker laten vallen dan niet.

Deze lens heeft ook karakter. De beelden die het produceert, hebben die pop die je gewend bent van Canon “L” lenzen.


Sharpness

De Canon RF 85 f / 1.2L USM is ongelooflijk scherp over het gehele diafragmabereik. Bij f / 1.2 is hij scherp in het midden en voldoende scherp naar de randen toe. Het is de scherpste 85 mm die ik ooit heb gebruikt. In vergelijking met de EF 85 f / 1.2L USM II is de RF 85 scherper in het midden en naar de randen toe. Boven f / 4.0 is deze lens vlijmscherp.

Enkele voorbeelden:


Conclusie

Als je absoluut de beste 85 mm wilt die je kan kopen en je gebruikt de Canon EOS R, dan is dit de ideale lens voor jou. Simpel gezegd, dit is dit de meest optische perfecte 85 mm-lens die ik ooit gezien heb. Hij is scherp van het midden naar de randen. Het produceert prachtige, vloeiende bokeh die echt ongeëvenaard is door een andere 85 mm-lens op de markt. Hij heeft bijna geen chromatische aberratie of kleurrand. Het enige nadeel is dat hij groot en zwaar is maar op een EOS R met batterijgrip bevestigd, zit de balans goed. Er is echt heel weinig negatiefs te zeggen over deze lens, behalve dat ze duur en zwaar is. Optisch gezien is dit de meest perfecte lens die Canon ooit heeft geproduceerd. De technici en ontwerpers van Canon zijn in staat lenzen te produceren die een paar jaar geleden ondenkbaar zouden zijn geweest. De RF 85 1.2L USM is een van die lenzen.


VOOR PRIJZEN EN INFO OVER DEZE LENS KAN JE ALTIJD TERECHT BIJ:

Foto Robyns te Sint-Truiden. (https://fvrobyns.selexion.be/) Artikel Koen Nijs

13 keer bekeken