top of page

Fujifilm x100VI - enkel hype of toch het ultieme toestel?

Fujifilm heeft een tijdje geleden de opvolger aangekondigd van hun meest gehypete camera tot nu toe en hij komt met aanzienlijke verbeteringen. En daar gaan we weer:

Een nieuwe camera met een paar nieuwe spes maar waarom is de camera die een paar maanden geleden perfect was niet meer langer geschikt?


Dit gezegd hebbende, nadat ik mezelf er meerdere keren van had overtuigd dat die nieuwe camera echt was wat ik nodig had, heb ik ook geleerd om iets verder te kijken.

Sta me daarom enkele redenen te geven waarom je de nieuwe x100vi niet nodig hebt, maar waarom je huidige camera misschien wel BETER is.


RESOLUTIE

Resolutie is de voornaamste verbetering voor de Fujifilm X100VI tov zijn voorganger. De hogere resolutie heeft zeker zijn voordeel voor straatfotografie. Maar je mag ook nooit vergeten dat deze foto's veel meer geheugen gebruiken van je geheugenkaart.


De lens is een 35 mm Full frame-equivalent en als je graag portretten maakt, en je gaat de cropmodi in de nieuwe camera gebruiken, wees je er dan van bewust dat ELKE van de eerder genoemde camera's met een 35mm, een 27mm, een 33mm of een 50mm Fuji lens je meer resolutie zal geven dan de nieuwe camera.


DE LENS

De lens op de x100V was al een succes en werd daarom zonder wijzigingen overgezet naar de x100vi met dezelfde optische formule.

Maar als je op zoek bent naar de beste scherpte en pixelscherpte dan zijn er zeker betere alternatieven.

En dan heb ik het nog niet eens over de extra 1 of 2 stappen licht die je kan krijgen met andere prime lenzen.


PRIJS

Je betaalt 1799 EUR voor een toestel waarbij je dan ook geen lenzen kan aanpassen.

Ja, de x100vi is kleiner dan een SLR met lens maar er zijn nu ook bijvoorbeeld zoals bij Canon vaste RF lenzen beschikbaar en ga je ook niet veel moeten inboeten aan de compactheid van het toestel.

Maar je hebt wel later de mogelijkheid om extra lenzen met andere brandpuntsafstanden te gebruiken!


CONCLUSIE

Begrijp me niet verkeerd. Dit is een geweldige nieuwe camera maar heeft zeker en vast zijn beperkingen.

Heb je momenteel al een digitale camera zoals een Canon R6 of Nikon Z series, ... Onthoud dat er veel situaties zullen zijn waarin de huidige combinatie van camera en lens BETER is dan het nieuwe model dat vandaag wordt gepresenteerd door Fujifilm

Wil je in de toekomst ipv foto's met smartphone en toch een compact fototoestel dan kan je ook nog altijd naar de vorige versie van de Fujifilm x100vi kijken want er gaan heel wat toestellen 2de hands aangeboden worden.


Ik hoop dat ik iemand 1800 EUR heb bespaard :) Ik heb de mijne al besteld. (Grapje, nog niet)


Trouwens moet mij nog iets van het hart over deze Fujifilm, er wordt een echte hype rond gemaakt. Je ziet heel wat fotografen promofilmpjes maken, adviezen geven maar Fujifilm slaagt er alweer niet in voldoende stock te voorzien.

Dus wil je het toestel in je bezit hebben dan ga je toch weer wat moeten wachten net zoals bij de voorganger het geval was.

Hopelijk slaagt Fujifilm er in om voldoende en tijdig toestellen te voorzien


De twee verschillende modellen
Fujifilm X100VI

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page